CALENDARUL VITICULTORULUI

Pentru a avea o imagine cat mai completa asupra volumului imens de munca din viticultura, in prezenta anexa incercam o enumerare pe luni a principalelor lucrari care se executa in vie.

 

IANUARIE

• Se procura materialele si substantele necesare (insectofungicide, picheti, tutori, materiale de legat, etc.)
• Se repara uneltele necesare efectuarii lucrarilor viti-vinicole;
• Se procura ingrasamintele chimice;
• Se controleaza vita altoita stratificata in depozit;
• Se controleaza rezistenta vinului la aer, daca se brunifica, se trateaza cu dioxidul de sulf necesar;
• Se face primul pritoc al vinului nou si se umplu golurile din vasele cu vin.

 

FEBRUARIE

• Se continua lucrarile care nu s-au terminat in luna trecuta;
• Se executa controlul viabilitatii mugurilor si coardelor;
• Se incepe instalarea spalierului in plantatiile nou infiintate;
• Se stabileste necesarul de vite pentru noile plantatii, acestea se procura si se stratifica provizoriu in nisip in vederea plantarii;
• Se verifica si se repara sistemul de sustinere din viile pe rod.

 

MARTIE

• In fuctie de mersul vremii are loc dezgropatul timpuriu, dezmusuroitul sau debilonatul butucilor;
• Se incep lucrarile de taiere si cocit;
• Se incepe cercuitul si legatul coardelor pe mijlocul de sustinere;
• Se pregateste terenul in vederea infiintarii noilor plantatii si se incepe plantarea;
• Se completeaza golurile din plantatiile de vie;
• Se executa nivelatul pe rand in vederea ierbicidarii;
• Se aministreaza ingrasamintele minerale;
• Se face plinul vaselor cu vin si al doilea pritocit la vinul rosu;
• Se fac tratamentele fitosanitare recomandate a se efectua in perioada de repaus.

 

APRILIE

• Se termina lucrarile de taiere si copcit;
• Se finalizeaza cercuitul si legarea coardelor;
• Se incheie plantarea vitei de vie;
• Se executa mobilizarea solului intre randuri sip e rand;
• Se face igienizarea pivnitei si a cramei, se completeaza golurile din vasele cu vin.

 

MAI

• Se controleaza musuroaiele in plantatiile noi infiintate si se sparge crusta;
• Se plivesc lastarii nefolositori;
• Se incep primele tratmente impotriva manei si a fainarii;
• Se executa afanarea superficial a solului si administrarea ingrasamintelor faziale;
• Se face ciupitul lastarilor inainte de inflorit si daca este necesar se executa legarea acestora;
• Se continua controlul mosoroaielor in plantatiile nou infiintate.

 

IUNIE

• Se executa primul copcit in viile tinere;
• Se continua efectuarea tratamentelor impotriva manei si fainarii, legarea lastarilor la sarma a II-a a spalierului;
• Se executa primul copilot la 5-6 frunze;
• Se continua efectuarea prasilelor necesare si administrarea faziala a ingrasamintelor;
• La soiurile de struguri pentru masa se executa rarirea si cizelarea inflorescentelor;
• Uneori se face inelarea pentru a favoriza cresterea mai rapida a boabelor si maturarea mai timpurie a strugurilor;
• Se face erbicidarea pentru distrugerea buruienilor perene.

 

IULIE

• Se continua tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor;
• Se executa al doilea copcit la vitele tinere;
• Se continua legatul lastarilor si copilitul;
• Se carnesc soiurile de struguri pentru masa cu maturarea extratimpurie si timpurie;
• Se continua lucrarile de prasit a vitei si ingrijire a vinului;
• Se incepe recoltarea strugurilor pntru masa cu maturarea timpurie.

 

AUGUST

• Se executa ultimele prasile si ultimul legat al lastarilor;
• Se executa ultimele tratamente in plantatiile viticole;
• Se desfrunzesc partial soiurile de struguri pentru masa;
• Se incheie carnitul lastarilor;
• Se face evaluarea recoltei de struguri si se incepe urmarirea evolutiei coacerii strugurilor;
• Se recolteaza strugurii de masa din soiurile cu coacere timpurie si mijlocie;
• Se pregatesc cele necesare pentru recoltarea si preluarea strugurilor.

 

SEPTEMBRIE

• In functie de posibilitati se face desfundarea terenului in vederea infiintarii noilor plantatii de vita;
• Se continua recoltarea strugurilor pentru masa;
• Se continua urmarirea evolutiei coacerii soiurilor de struguri pentru vin;
• Se incepe recoltarea soiurilor pentru vin incepand cu soiurile albe, urmate la 10-15 zile de soiurile rosii si la 20-25 zile de cele aromate.

 

OCTOMBRIE

• Se incheie recoltarea strugurilor si vinificarea acestora;
• Se administreaza ingrasamintele organice si cele minerale cu fosfor si potasiu si se incorporeaza in sol prin aratura adanca de toamna;
• In functie conditiile climatic si forma de conducere are loc ingropatul sau musuroitul vitelor.

 

NOIEMBRIE

• Se incheie fertilizarea si aratura adanca;
• Se termina ingropatul, musuroitul si bilonarea vitelor;
• Se executa taierea de usurare, ingropatul si recoltatul coardelor altoi;
• Se ingrijesc strugurii supusi pastrarii;
• Se urmareste decurgerea in bune conditii a procesului de vinificatie.

 

DECEMBRIE

• Se continua transportul si administrarea gunoiului de grajd in cazul in care fertilizarea nu s-a putut efectua la timp;
• Se face primul pritocit al vinului tanar;
• Se procura materialele necesare (stalpi, araci, sarme, ancore, etc.)
 

Material preluat din cartea de specialitate: CULTURA VITEI DE VIE - Editura SOLNESS Timisoara 2005