Vita de vie - Struguri de masa Alb

CHASSELAS DORE

Disponibilitate:
indisponibil
Pret: 15.00 RON TVA inclus

Soiul este considerat a fi cel mai universal din cele peste cinci mii de soiuri de masa catalogate de ampelografi. Este in acelasi timp soiul de referinta, pentru epoca de maturare a celorlalte soiuri existente in cultura. Datorita epocii de maturare si insusirilor de productivitate, este preferat de catre viticultori si consumatori.
Soi foarte vechi, cunoscut inca din anul 1200. Exista un grup de Chasselas : Chasselas blanc, Chasselas dore, Chasselas rose, Chasselas violet, Chasselas Queen Victoria, Chasselas Masque, Chasselas persille sau Chasselas Ciuotat, etc. Cel mai valoros ramane soiul Chasselas Dore care s-a raspandit in toate tarile viticole din lume, devenind soi cosmopolit.
Strugurii sunt de marime mijlocie, cilindro-conici, cu prima ramificatie a ciorchinelui transformata intr-un carcel de 2-3 bobite.
Bobul este sferic, de marime mijlocie, culoare verde-galbuie (aurie), cu pete ruginii pe partea insorita.
Pulpa semicrocanta, suculenta, cu gust specific soiului ( gust de Chasselas).
Soi cu perioada de vegetatie mijlocie 150-160 zile, timp in care necesita 2800-3000 C temperatura globala.
Are vigoare redusa, fertilitate si productivitate mare (75-80 % lastari fertili), numarul de inflorecente pe lastar fiind in medie de 2-3.
Dezmugureste devreme, in prima decada a lunii aprilie, infloritul are loc asemenea devreme, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie, iar maturarea deplina a strugurilor se realizeaza in epoca a III-a.
Soiul emite cu usurinta lastari din lemnul batran multianual, incat butucii se refac rapid in urma accidentelor climatice.
Rezistente biologice : buna la ger (-20,-22 C) si la seceta, foarte sensibil la mana si eutipoza, toleranta la oidium, putregaiul cenusiu si la moliile strugurilor.
Avand plasticitate ecologica mare, se adapteaza conditiilor climatice din toate regiunile viticole ale tarii. Cele mai bune rezultate se obtin in zonele colinare subcarpatice, cu expozitii insorite si soluri scheletice. In zonele de ses cu soluri fertile, valoarea comerciala a strugurilor scade : strugurii raman de culoare verde, sunt desi la boabe, iar pulpa devine zemoasa.
Necesita tratamente fitosanitare multe impotriva manei, deorece este sensibil la atacul acestei ciuperci patogene.
In podgoriile din sudul tarii, soiul Chasselas Dore realizeaza maturarea de consum a strugurilor mai devreme, la sfarsitul lunii august- inceputul lunii septembrie; in celelalte zone viticole, intre 10 - 15 septembrie.
Productiile de struguri sunt mari, pana la 20 t/ha si chiar mai mult, din care productia marfa 70-80%. Strugurii acumuleaza cantitati mijlocii de zaharuri (150-160 g/l), in contextul unei aciditati echilibrate de 4.5-5.5 g/l H2SO4. De accea se pot vinifica, obtinandu-se vinuri usoare de masa, foarte echilibrate.
Soiul Chasselas Dore face parte din categoria struguriilor de masa.

IMPORTANT! Marfa se livreaza cu radacina ambalata!

Opiniile cumparatorilor

Deocamdata nu exista opinii pentru acest produs.