Clasificarea trandafirilor dupa talie si tip de crestere

 

Este necesara aceasta clasificare pentru a diferentia soiurile in functie de spatiul ce ocupa in plan vertical si orizontal. Din acest punct de vedere s-au stabilit urmatoarele grupe:

- TRANDAFIRI LILIPUTANI SAU MINIATUR, cu inaltimea tufelor de pana la 25-30 cm, avand ramuri erecte si subtiri

- TRANDAFIRI PATIO, la care inaltimea tufelor este de 40-60 cm, fiind folosite mai ales in containere in gradini mici sau in spatii restranse inaintea caselor

- TRANDAFIRI PITICI, cuprinde un numar foarte mare de soiuri cu tufe de marime variabila, intre 60-150 cm, cu ramuri erecte sau usor rasfirate. In aceasta grupa intra majoritatea soiurilor din grupa teahibrizilor, floribundelor si poliantelor.

- TRANDAFIRI DE PARC SAU DE PEISAJ, in care intra foarte multe soiuri, clasice si moderne, care formeaza tufe erecte, inalte ( arbusti ) de la 150 la 250 cm sau tufe taratoare cu inaltimea de cca. 60 cm si ramuri intinse orizontal pana la 200-250 cm, care se numesc acoperitoare.

- TRANDAFIRI URCATORI, cu ramuri lungi, de peste 250 cm care pot forma tufe libere mari sau sunt conduse pe diferite sisteme de sustinere ( coloane, pergole etc. )