Infiintarea plantatiei de Coacaz

La infiintarea unei plantatii de coacaz se are in vedere vigoarea si modul de crestere al tufelor, fertilitatea solului si posibilitatile de intretinere. Butasii sau marcotele lungi de 20-25 cm, cu 7-10 radacini de 10-15 cm lungime se planteaza toamna sau primavara, la distante de 0.8 – 1.2 m pe rand si 2.5 – 3 m intre randuri la densitatea de 3000 – 3300 plante / ha. Se recomanda plantarea a 2-3 soiuri in parcela pentru o buna polenizare. Cea mai utilizata forma de conducere a plantelor este cea de tufa, care se formeaza in 2-3 ani de la plantare, dar este posibila si conducerea cu trunchi de 20 – 40 cm si coroana formata din 6 – 8 ramuri de schelet care se sustin pe spalieri si sarma instalata la 40 cm de sol.


In cazul conducerii sub forma de tufa, tulpinile se scurteaza la 15 – 20 cm, dupa plantare, iar in primavara anului urmator se retin 2-3 tulpini care se scurteaza la 4 – 5 muguri pentru a forma tulpini noi, celelalte raman intact si rodesc incepand cu anul 3 dupa plantare. Incepand cu primavara anului 5 se suprima de la baza, annual, tulpinile mai batrane de 4 ani intrucat productivitatea lor scade. Taierile de rodire consta in scurtarea la 20 – 30 cm a ramificatiilor laterale prea lungi, precum si a ramurilor de rod imbatranite care tind sa se usuce. Ca regula se retin pentru fructificare tulpinile tinere, mai viguroase si expuse la lumina.


In cazul conducerii sub forma de gard, p espalier se planteaza cate 4-5 tulpini la metro liniar, care nu se scurteaza, si se lasa sa creasca pana la 1,8 m inaltime si apoi se scurteaza. In aceasta situatie ramurile laterale se scurteaza la 20 cm. Productiile care se realizeaza sunt de 5-8 t / ha la coacazul negru si duble la coacazul rosu, iar durata unei plantatii este de 12-14 ani.


Fertilizarea se face atat la plantare, cat si dupa intrarea pe rod a plantelor, raportul NPK fiind de 2 : 1 : 3. Rezultate bune dau si ingrasamintele foliare aplicate sub forma de stropiri in concentratie de 0,6 – 1 % la produsele Foliar 141 si Cristalin 411, de provenienta romaneasca. Lucrarea si intretinerea solului in culturile dee coacaz este necesara pentru distrugerea buruienilor, afanarea solului si mentinerea umezelii necesare plantelor. Se recomanda 2-3 prasile mecanice sau manual, completate cu folosirea erbicidelor cu unul dintre produsele Simerg 25, cu doza de 40 – 60 ml / 10 l apa pentru 100 mp sau Rondoup 1,2%.