Infiintarea plantatiei de Mur

Pentru mur, la infiintarea plantatiei se are in vedere locul plantarii (pe suprafete restranse, langa cladiri, in curti sau pe suprafete mari, in ferme specializate) si tipul de crestere al tulpinilor, ex. Erect sau tarator. In cazul sistemului de conducere sub forma de tufa, cu soiuri care au crestere erecta, distant dintre randuri este de 1,5-3, 5 m , iar pe rand intre plante este de 1-1, 5 m.

La soiurile fara ghimpi conducerea tulpinilor p espalier se face la distante de 2,5 – 3, 5 m intre randuri si 1 – 1, 2 m intre plante pe rand. Se prefera plantarea de primavara, iar instalarea sarmelor p espalier se face la 0,75 m fata de sol si apoi una de alta, in total 3 sarme. Tulpinile roditoare se paliseaza in forma de evantai la 10 -15 cm una de alta, in fiecare primavara. Taierile de fructificare la murul fara ghimpi constau in ciupirea varfului lastarilor la 80 – 100 cm si apoi scurtarea cresterilor laterale (anticipate), de pe tulpini, la o lungime de 20 – 40 cm, concomitand efectuandu-se si rarirea lor incat sa ramana 5 – 6 ramuri fructifere.


Alte lucrari necesare sunt plivitul lastarilor care cresc din rizomi pe masura ce acestia apar. Palisarea pe sarme rasfirat este necesara pentru a oferi fructelor conditii mai bune de lumina si de coacere, a feri tulpinile roditoare de rupere, a asigura conditii de coacere a lemnului de 1 an si aferi fructele de contact cu pamantul. In momentul cand plantele incep sa intre in declin se procedeaza la taieri de regenerare care constau in taieri de reductie in lemn de 3-5 ani.


Murul are nevoie de fertilizare dupa intrarea pe rod si aceasta consta in aplicarea de 40-50 t gunoi de grajd, 200 kg / ha azotat de amoniu, 400 kg / ha superfosfat si 300 kg / ha sare potasica, calculate in substanta activa.


In zonele cu precipitatii mai reduse sau in perioadele de seceta, plantatiile de mur se vor iriga se 3-4 ori cu 300 – 400 mc apa la o udare. Murul intra pe rod in anul 2 dupa plantare, iar din anii 4-5 se pot obtine productii de 50-80 kg / 100 mp, respectiv 5-8 t / ha.
Material preluat din : N.Ghena, N.Braniste, "Cultura speciala a pomilor",Bucuresti 2003.