Protejarea vitei de vie
In general, cultura vitei de vie este cantonata in areale cu un climat favorabil, cu suficiente resurse de caldura si lumina, cu ierni mai blande, majoritatea podgoriilor fiind situate in zona de cultura neprotejata.
In podgoriile si centrele viticole situate in areale in care in timpul iernii se inregistreaza temperaturi sub minus 20°C, destul de des (in Transilvania, Moldova, in centre viticole din zona de campie), se impune protejarea vitei de vie peste iarna. Protejarea se realizeaza total, prin ingropare, sau partial, prin musuroire.
Protejarea prin ingropare (acoperitrea totala cu pamant) se executa in zonele in care temperaturile minime sub minus 20°C survin cu o frecventa mai mare de 3 ani din 10, situatie in care pierderile de ochi depasesc pe cele normale (15-20%), ajungand la 80% la soiurile sensibile la inghet (Cardinal, Afuz Ali, Sultanina, Merlot) si cu afectarea partiala sau totala nu numai a coardelor de un an, dar si a lemnului multianual.
In aceste zone butucii sunt condusi in forma joasa (clasic), cu taiere in verigi de rod, pentru a putea fi acoperiti cu pamant.
Ingropatul se face toamna, dupa caderea frunzelor si executarea taierii de usurare (prin care se elimina aproximativ 50% din cresterile anuale), precum si dupa desprinderea coardelor de pe mijloacele de sustinere.
Lucrarea trebuie incheiata in prima jumatate a lunii noiembrie.
Se incepe cu soiurile mai sensibile la ger si cu parcelele situate pe ses, pe vai, care sunt expuse mai frecvent actiunii temperaturilor minime din iarna.
Ingropatul se executa dupa aratura de toamna, cu rasturnarea brazdelor in laturi.
In jurul butucului, cu sapa, se face un musuroi, iar pe directia randului, in stanga si dreapta fiecarui butuc, un pat de pamant, inalt, in dreptul butucului, pana la primele ramificatii pornite din acesta.
Apoi, coardele lasate la taierea de usurare, stranse manunchi, se curbeaza si se intind cu atentie pe aceste paturi de pamant, potrivit cu directia lor naturala, fara a le forta, si se fixeaza spre varful lor cu pamant.
Se continua ingropatul mecanizat cu plugul cultivator adaptat, prin prinderea brazdarelor laterale a cormenelor speciale pentru ingropat, care asigura acoperirea coardelor cu un strat de pamant gros, de cel putin 10 cm.
Asemanator se protejeaza peste iarna si coardele pornite din cepii de siguranta, de la baza tulpinii, in zonele de cultura semiprotejata.
Ingropatul se poate face si manual, dar reclama multa forta de munca, atat pentru intinderea si fixarea coardelor, cat si pentru acoperirea completa cu pamant a intregului butuc.
Intr-o zi, un om poate ingropa intre 150 si 350 de butuci, in functie de numarul coardelor lasate la taierea de usurare si de mijlocul de sustinere (araci sau spalieri).
Protejarea prin musuroire se executa in zonele in care temperaturile din timpul iernii nu coboara decat foarte rar sub minus 18-20°C pentru soiurile de masa si sub minus 20-22°C pentru soiurile de vin, iar pierderile de ochi pot fi compensate prin taieri (20-30%).
In acest caz se protejeaza, prin acoperire cu pamant, numai zona de altoire, scaunul butucului si, eventual, primii 2-3 ochi de la baza coardelor cu pozitie inferioara pe butuc.
Lucrarea se executa mecanizat, cu ocazia araturii de toamna, cu aruncarea pamantului in laturi, pe randurile de vie formandu-se un fel de bilonare, si se perfecteaza manual, cu sapa, in jurul butucilor.
In viile nemecanizabile, musuroirea se executa manual, cu sapa, in urma araturii de toamna, cu mijloace hipo, formandu-se in jurul butucului un musuroi de pamant de 25-30 cm inaltime.
Intr-o zi, se pot musuroi intre 350 si 450 de butuci.